Persoonsgebonden Budget

Om in aanmerking te kunnen komen voor ambulante begeleiding of dagbesteding kun je een Persoonsgebonden Budget (PGB) aanvragen.

Wat is een PGB?

Het Persoonsgebonden Budget is een subsidie van de overheid waarmee mensen zelf de zorg kunnen inkopen die zij nodig hebben. Denk hierbij aan intensieve zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging, persoonlijke verpleging, hulpmiddelen en voorzieningen. Daar komt bij dat iemand met een PGB in principe vrij is om zelf zijn/haar zorgverleners te selecteren en in te huren. Ook voor een PGB heb je een indicatie nodig.

Vormen van PGB ‘s

Er zijn verschillende vormen van PGB ‘s. We beperken ons hier tot de vormen die voor jou van toepassing kunnen zijn.

  • PGB via de Wet langdurige zorg (Wlz): bedoeld voor mensen die intensieve, langdurige (24 x 7) zorg nodig hebben, zoals mensen met een verstandelijke of psychische beperking.
  • PGB via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): bedoeld voor mensen die begeleiding en ondersteuning nodig hebben (individueel of in groepsverband), zoals ambulante begeleiding, dagbesteding of bepaalde voorzieningen en hulpmiddelen.

Alles over het PGB

De regelgeving van het PGB is veelomvattend en ingewikkeld. Bovendien moet je in staat zijn om zelf een deel van de administratie te kunnen bijhouden. Meer informatie over het PGB kun je vinden op de site van Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een PGB. Ook op de sites van de overheid is veel informatie te vinden. Bij SCOT, onafhankelijke cliëntondersteuners, kun je geholpen worden bij het aanvragen van een PGB. Uiteraard kun je ook met ons contact opnemen!

Rch en PGB begeleiding

Rch Richtinggevers is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een (lichte) verstandelijke en/of psychische beperking die met begeleiding en ondersteuning in staat zijn om zelfstandig te leven. Je beschikt over eigen woonruimte en de begeleiding vindt in principe plaats bij je thuis. Indien wenselijk kunnen gesprekken ook bij Rch op kantoor plaatsvinden. In het geval van dagbesteding vindt de begeleiding plaats op de werkvloer van de organisatie/het bedrijf waar de dagbesteding plaatsvindt. Maar ook hierop kunnen desgewenst uitzonderingen worden gemaakt.

Rch en PGB

  • Een PGB is een budget waarmee je zelf je zorg kunt regelen en financieren.
  • Op basis van een indicatie WLZ of WMO kun je een PGB aanvragen.
  • Als je een PGB hebt kun je ambulante begeleiding of dagbesteding vanuit Rch financieren.
  • De regelgeving van een PGB is ingewikkeld en je moet in staat zijn een deel van de administratie bij te houden.

Thuis

Succesverhalen van anderen

Wim vindt zijn weg als website developer

Wim vindt zijn weg als website developer met ondersteuning van Rch. Uiteindelijk bouwt Wim als medewerker van TeamCreative een website voor Rch. Hoe vet is dat?! Bekijk zijn verhaal!

Bekijk meer succesverhalen

Wij zijn er voor jou

Jij bepaalt waar je heen wilt, onze Richtinggevers helpen jou je bestemming te bereiken. Bij Rch vinden we persoonlijke begeleiding vanzelfsprekend. Onze coaches en begeleiders hebben een eigen expertise. We bieden maatwerk en gaan graag samen met jou aan de slag!

Kunnen wij jou richting geven?

Doe de test hiernaast

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Ik heb een vraag

Heb je een vraag of wil je weten wat Rch voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op via de e-mail of bel ons op 053 2068525. Natuurlijk kun je je vraag ook stellen via dit contactformulier. We nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
telefoon met visitekaartje rch

Menu

Algemeen

Rchtng

Parkweg 115

7545 MV

Enschede

053 2068525

info@rchtng.nl