Je zou bokscoaching enorm tekort doen als je hierbij alleen maar denkt aan weerbaarheid of zelfs aan agressie. En zo zijn er nog meer misverstanden over bokscoaching. Bokscoaching is een methodisch model waarmee we vechtsport(elementen) methodisch inzetten als leerinterventie in begeleiding en behandeling. Sinds 2021 hebben we hierin een goede samenwerking met Berend Oosterhuis van bokscoaching.nl. Hieronder de 4 meest gestelde vragen en antwoorden.

1. Bokscoaching heeft waarschijnlijk te maken met weerbaarheidstraining?

Je werkt wél aan je weerbaarheid, dat is waar. Maar je zou bokscoaching enorm tekort doen als je denkt dat het daar ophoudt. Bij Rch hebben we de afgelopen 2,5 jaar mogen werken met mensen met een zeer diverse achtergrond. Variërend van stoere straatjeugd, mensen die mentaal vastlopen tot aan trainingen voor managementteams, of zorgteams van grote corporaties. En nee: het is niet even lekker afreageren. Het is ook niet: fun en daarna weer terug naar de inhoud. Het ís de inhoud.

Inhoud

Het is de inhoud vanuit een ander perspectief. Het gaat over grenzen bepalen, grenzen verleggen, zelfvertrouwen opbouwen maar ook over teamontwikkeling, leiderschap en communicatie. Deze inhoudelijke thema’s zijn zeer goed te ontwikkelen met vechtsport als leerinterventie. Denk aan: veiligheid, ruimte innemen, durven raken, primair gedrag, kracht en kwetsbaarheid, vertrouwen, overgave en confrontaties aangaan.

Verandering

Door middel van bokscoaching kun je veranderingen aanbrengen in je gedrag. Je herkent datgene wat je zou willen veranderen maar je gaat het ook fysiek ervaren. Deze ervaring leidt tot het integreren van de veranderingen in je gedrag.

2. Waarom zou je boksen en coachen met elkaar samenvoegen?

Omdat fysieke werkvormen, en boksen in het bijzonder, iets speciaals losmaken. Je lijf liegt niet. Je kunt je niet verstoppen in hoe je je beweegt. Een coach kan heel goed op speelse en toegankelijke wijze mensen tot reflectie brengen.

Ervaren trainers

Onze ervaren trainers weten hoe zij kunnen spelen met de balans tussen contact maken en enthousiasme. En aan de andere kant direct confronteren waar nodig. Vechtsport leent zich uitstekend voor zowel één op één begeleiding als het werken in (grote) groepen. We hebben prachtige resultaten gezien van onze training en coaching.

 

Mensen die een jarenlang patroon doorbreken, eindelijk iets los kunnen laten. Leiders die het licht zien. Teams die weer veilig worden. Professionals die elkaar weer gaan waarderen en gaan staan voor wie ze zijn.

 

3. Boksen is zeker gebaseerd op boosheid?

Door onze werkvormen kunnen we heel mooi werken met emotie en ratio. Het kan natuurlijk gaan over boosheid, maar ook over angst, vertrouwen en het leggen van verbindingen.

Voorwaarden

Één van de meest essentiële voorwaarden voor effectief samenwerken is psychologische veiligheid. Juist door middel van een vechtsport kun je hier heel mooi aan bouwen. Vechtsport gaat over respect en beheersing. Niet over agressie. Bokscoaching heeft alles te maken met expressie. Het gaat over je kunnen uiten, contact maken en daarin samen groeien.

4. Wat kan ik bereiken met bokscoaching?

We gieten mentale groei in een fysiek proces. Hierdoor kun je snel resultaat bereiken. Je lichaam laat heel snel zien wat je middels taal prima kunt verstoppen.

En dit hoeft helemaal niet zo spannend te zijn. We zullen altijd zorgvuldig omgaan met jou, je mogelijkheden en je leerproces.

Bijvangst

De één wil heel direct geconfronteerd worden, een ander heeft wat meer tijd en geduld nodig. Een grappige bijvangst is dat mensen soms enthousiast worden over sport en vitaliteit. Het bijzondere van coaching integreren in fysiek werken, is dat het nog heel lang resoneert. We horen regelmatig dat mensen nog lang profijt hebben van de coaching sessies en er vaak aan terug denken.

Drive

Onze drive is om impactte hebben. Het verschil te maken. Misschien lees je dit en hebben we je nieuwsgierig gemaakt?

Mogen we jou de handschoen toewerpen?

Neem contact op

 

Algemeen

Rchtng

Parkweg 115

7545 MV

Enschede

053 2068525

info@rchtng.nl