Tweede spoorbegeleiding

Begeleiding naar ander, beter passend werk

Het kan zijn dat door gezondheidsomstandigheden het huidige werk niet meer past bij de medewerker omdat hierin activiteiten voorkomen die te belastend zijn. Het kan dan een oplossing zijn om voor deze medewerker een andere, beter passende functie te zoeken. Als deze binnen je eigen bedrijf niet voorhanden is kunnen we deze medewerker ondersteunen bij het vinden van een passende baan bij een andere werkgever. Als dit werk buiten je eigen organisatie moet worden gezocht, spreekt men over de term ‘re-integratie in het tweede spoor’.

Wat is de betekenis van re-integratie?

Als een medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet de werkgever samen met de medewerker aan terugkeer in het arbeidsproces werken. Het doel is om de medewerker zo snel mogelijk (geheel of gedeeltelijk) weer aan het werk te krijgen. Dit heet re-integratie.

Wat is het 2e spoor traject?

Een 2e spoor traject is een re-integratie traject dat wordt opgestart wanneer een arbeidsdeskundige heeft vastgesteld dat terugkeer van de medewerker in eigen werk (eerste spoor) of bij de eigen werkgever niet meer kan of onzeker is. Het traject richt zich op re-integratie bij andere werkgevers.

Hoe lang duurt een tweede spoor re-integratie traject?

Tweede spoor wordt op zijn vroegst na de 8e week en op zijn laatst in de 52e week van de arbeidsongeschiktheid ingezet. Het proces, de invulling en de doorlooptijd van een tweede spoor re-integratie traject is echt maatwerk en kan voor iedereen verschillend zijn. Er zit wel een wettelijk maximum aan van twee jaar. De Wet Verbetering Poortwachter helpt hierbij.

Wat is de Wet Verbetering Poortwachter?

De Wet verbetering poortwachter (Wvp) is in 2002 ingevoerd. De overheid heeft de wet ingevoerd om het grote aantal WAO’ers en de instroom hiervan terug te dringen. De Wet Verbetering Poortwachter verplicht werkgevers om bij ziekteverzuim vanaf de 1e ziektedag te beginnen met actieve begeleiding van de medewerker. Het doel is om de medewerker sneller terug te laten keren naar het werk.

De voordelen van Rch als re-integratie bedrijf

  • We werken niet met wachttijden
  • We hebben ervaren coaches in dienst
  • We zijn lokaal georiënteerd en hebben een groot netwerk in Twente
  • We luisteren naar de wensen van werknemer en werkgever

Rch is een professioneel re-integratiebedrijf met ervaring met het 2e spoor traject

Omdat men in deze situatie meestal niet zomaar even weer bij een andere werkgever ‘naar binnen wandelt’, wordt vaak een professioneel bedrijf ingeschakeld om de medewerker in het re-integratieproces te begeleiden. In de regio wordt hiervoor vaak een beroep gedaan op Rch, omdat in onze organisatie specifieke kennis aanwezig is die in het re-integratie proces van tweede spoor begeleiding van een grote meerwaarde blijkt.

Onze loopbaancoaches hebben niet enkel hun kwalificatie en ruime ervaring als re-integratie coach, jobcoach en/of arbeidsdeskundige, maar zij hebben ook een ruime achtergrond in de arbeidsrevalidatie. Hierdoor zullen zij de situatie van de medewerker in de regel erg goed begrijpen en vanuit hun deskundigheid met je kunnen meedenken over de meest geschikte inrichting van het re integratieproces. Zo kan de medewerker veilig en verantwoord re integreren in ander werk.
Wij beschikken over een groot en goed onderhouden relatienetwerk. We leren je medewerker niet alleen zelf solliciteren, maar benaderen daarnaast ook proactief werkgevers. Zo heb je bij ons ook in dit opzicht de zekerheid van een professioneel hoogwaardige ondersteuning voor je medewerker.

Wat als tweede spoor niet lukt?

Als een 2e spoor niet lukt dan is een re-integratie naar ander werk niet geslaagd. Dit kan met heel veel zaken te maken hebben. Belangrijk is om goed vast te leggen waarom het niet is gelukt en goed aan te geven wat de gevolgen of de volgende stappen zijn. In veel gevallen betekent dit voor arbeidsongeschikte medewerkers dat zij uiteindelijk 104 weken ziek blijven en door het UWV beoordeeld worden voor een WIA-uitkering. Als u kunt aantonen dat er in het 2e spoor alles gedaan is wat mogelijk is, voorkomt u hiermee een loonsanctie.

Een derde spoor traject wordt opgestart als de werknemer na twee jaar van arbeidsongeschiktheid nog geen passende werkplek heeft gevonden en als de werkgever eigen risico drager is voor de WGA. Het inschakelen van een re-integratiespecialist maakt de kans op succes bij tweede spoor aanzienlijk groter. Er komt namelijk veel bij kijken en er staat veel op het spel.

2e spoorbegeleiding

Ik heb een vraag over 2e spoorbegeleiding

Meer weten over tweede spoor begeleiding door Rch? Maak dan gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek. We leggen je graag uit hoe wij een re-integratie traject vormgeven.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
telefoon met visitekaartje rch

Menu

Algemeen

Rchtng

Parkweg 115

7545 MV

Enschede

053 2068525

info@rchtng.nl