Eerste spoorbegeleiding

In de Wet verbetering poortwachter staan regels waaraan werkgevers en medewerkers zich bij langdurig verzuim, tijdens de eerste twee ziektejaren moeten houden. Bij de re-integratie van een langdurig zieke werknemer staat terugkeer in de eigen organisatie voorop. Dit wordt ook wel ‘re-integratie in spoor 1’ of ‘re-integratie eerste spoor’ genoemd. Het gaat dan dus om de inspanningen die gericht zijn op werkhervatting in het huidige bedrijf.

Het eerste spoor heeft als doel: zorgen dat de medewerker weer gezond aan de slag gaat in je bedrijf. Er moet dan worden onderzocht of er voor de werknemer passende arbeid binnen het bedrijf is. Dit kan zijn/haar huidige functie zijn of een andere beschikbare functie. Bij de re-integratie kan ook worden bekeken of de slagingskansen kunnen worden vergroot door middel van het aanpassen van de werkplek, het aanpassen van de functie, aanpassing van de werktijden of door gedeeltelijke werkhervatting.

Als werkgever word je bij de re-integratie in het eerste spoor bijgestaan door de bedrijfsarts, die de medische situatie van de medewerker in kaart brengt en daarover rapporteert. Ook kun je daarnaast een arbeidsdeskundige inschakelen voor een onafhankelijk re-integratie advies. Nadat de bedrijfsarts een inventarisatie heeft gemaakt van de belastbaarheid en functionele mogelijkheden van de medewerker, kan de arbeidsdeskundige op basis daarvan beschouwen of de werknemer (eventueel met doorvoering van bepaalde aanpassingen) terug kan naar het eigen werk en of er voor de medewerker in de organisatie ander passend werk is.  Als dit beide niet aan de orde is, zal de arbeidsdeskundige gemotiveerd aangeven welke mogelijkheden er zijn om de werknemer naar ander werk te begeleiden bij een nieuwe werkgever (re-integratie tweede spoor).

Het is ook mogelijk om professionele ondersteuning in te roepen bij de vormgeving en uitvoering van de interne re-integratie. Zo kan een deskundige helpen het beleid van de bedrijfsarts te vertalen naar praktische stappen en kan de medewerker door een coach of job coach worden begeleid tijdens het doorlopen van het re-integratie proces. Daarnaast hebben ook de mogelijkheid om te coachen vanuit een ander perspectief. Daarnaast hebben we ook de mogelijkheid om te coachen vanuit een ander perspectief. Zo bieden wij bokscoaching aan waarin we lichaamsgericht werken. Stressherkenning, het aangeven van grenzen, leren doseren en communicatie zijn enkele voorbeelden die we hierin benaderen.  De ondersteuning in het eerste spoor kan zowel gericht zijn op een gezonde werkhervatting als op terugvalpreventie.

Wij beschikken over een brede deskundigheid. Zo kunnen wij in iedere situatie het juiste maatwerk leveren en heb je als werkgever bij ons de zekerheid van een professioneel hoogwaardige ondersteuning voor de medewerker.

Meer weten over eerste spoor re-integratie begeleiding bij Rch? Maak dan gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek. We leggen je graag uit hoe wij een re-integratie traject vormgeven.

1e spoorbegeleiding

Ik heb een vraag

Heb je een vraag of wil je weten wat Rch voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op via de e-mail of bel ons op 053 2068525. Natuurlijk kun je je vraag ook stellen via dit contactformulier. We nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
telefoon met visitekaartje rch

Menu

Algemeen

Rchtng

Parkweg 115

7545 MV

Enschede

053 2068525

info@rchtng.nl